Energetisch renoveren

01-09-2022

U wilt uw woning energetisch renoveren. Wat gaat u eerst onder handen nemen?


Een energetische renovatie is een drievoudige investering. Uw woning stijgt in waarde, uw energiefacturen zullen lager zijn en u geniet van een betere comfort. Met een totaalplan weet u precies wat u allemaal wilt bekomen en hoeveel het kan kosten. Indien uw budget ontoereikend is om alles in één keer te doen, kunt u de renovatie in de meerdere stappen laten uitvoeren.

1. Dakisolatie

Via uw dak verliest u haast een derde van alle warmte en twee keer meer dan via de buitenmuren bij een niet geïsoleerde woning. Onze deskundigen zijn het eens dat het isoleren van het dak uw allereerste energiemaatregel moet zijn. Deze investering verdient u het snelt terug! Vraag eerst advies voor een correcte dakopbouw.

2. Muurisolatie

Na het dak, is het verstandig om de gevels te isoleren. Dit kunt u op drie verschillende manieren doen. U kunt de binnenzijde, de buitenzijde of een open spouwmuur laten na-isoleren. Vraag advies over de voor- en nadelen, mogelijke koudebruggen en om een dauwpuntberekening te laten maken.

3. Isolerende ramen en hoogrendementsglas

Enkele beglazing en oude sluitingsrubbers zorgen voor condensvorming, tocht en koudeval. De ramen vervangen heeft onmiddellijk een groot invloed op uw comfort. Doe dit nadat het dak geïsoleerd is, maar samen met de buitenmuren (of vlak erna). Wanneer u oude ramen vervangt door super-isolerende ramen en de buitenmuren niet of minder goed isoleren, loopt u het gevaar op condensatie aan de binnenzijden van de muren. Hierdoor krijgt u last van schimmelvorming.

Let op voorhand welke ventilatiesysteem u in uw totaalplan hebt voorzien. Voor een C-systeem is het noodzakelijk om verluchtingsroosters in de ramen te voorzien.

4. Vloerisolatie

Dit doet u na het isoleren van het dak en de gevels en na het vernieuwen van de ramen. Dit kan door het plafond van de kelder of kruipruimte te laten isoleren. De investering om een volledige binnenvloer uit te breken is veel ingrijpender en niet snel terugverdiend.

5. Technieken

Dit is de laatste stap. Laat u niet verleiden om eerst een verwarmingsketel of warmtepomp te laten installeren, voordat de woning voldoende geïsoleerd is.

Wacht niet te lang met het ventilatiesysteem. Door uw woning te isoleren, hebt u ook een betere luchtdichtheid. Dit is energetisch zeer positief, maar vraagt voor een doordachte ventilatiesysteem.